FORUM

kiszone ziarno kuku...
 
Notifications
Clear all

kiszone ziarno kukurydzy

844 Posty
78 Users
0 Reactions
1 M Widok
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

To nie tyle chodzi o obniżenie ph. Proces kiszenia poprawia strawnośc ziarna rozkladając nieco skrobię i inne związki.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 19/12/2012 4:04 pm
 Bobo
(@bobo)
Posty: 801
Prominent Member
 

Różnica taka że zesrutowane ziarno samo sie zakisza i całe nie wydziela zadnego kwasu i samo sie nie zakisi..

Jestem dyspozytorem własnych torów.....

 
Opublikowany : 19/12/2012 4:05 pm
 Tom
(@tom)
Posty: 12
Active Member
 

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... -o2l-TwJak zrobilem w bb cala dosyc sucha ok22% to wlasnie taki lekki zapach kwaskiem miala ale nie bimbrem

 
Opublikowany : 19/12/2012 4:10 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Zapytajcie krowiarzy to wam wytłumaczą jak to jest z kiszeniem. Kiedyś jak robiono kiszonke z kukurydzy przy pomocy starszych sieczkarni które nie miały walcy gniotących ziarna tak jak nowsze konstrukcje to potem to całe nie uszkodzone ziarno (które sie w tej kiszonce nie ukisdiło tylko przechowało jak świeże) krowa jadła z tąkiszonką i wysrywała nie strawione powodując duże straty w składnikach pokarmowych.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 19/12/2012 4:11 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

no może to nie bimber ale zapach intensywny którego już nie czuć w zbiorniku po ześrutowaniu. Wtedy to już pięknie pachnie.
Ale ph powinno być inne tzn wyższe niż ccm tak przynajmniej to rozumiem?
baraki a w takim razie do calego ziarna śrutowanego bezpośrednio przed skarmieniem dodawał byś jakiś kwas?? czy raczej mija się to z celem.
Dodam jeszcze że to ziarno z bb jest w miare miękkie. Bez problemu można pogryźć.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 19/12/2012 4:31 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

tu z ty nie trawieni ziarna kukurydzy przez przezuwacze ma racje
jesli pogniecone zle to na sitach kałowych wychodzi tak czy inaczej

kukurydza ma specyficzną skrobie
według mnie aby była w pełni dostempna
to powina byc przed srutowaniem najpierw gnieciona

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 19/12/2012 5:14 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Ja część ześrutowałem i daje na bieżąco to szamają aż miło i nic nie dodaję już jakieś trzy tygodnie przyrosty też w normie 8)

 
Opublikowany : 19/12/2012 5:22 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Karmiłem swieżą kukurydza prosto z pola a teraz podaje kiszona i mam porównanie jak to wygląda. Według moich obserwacji dopiero po zakisze4niu ziarno kukurydzy nabiera strawności i wartości, przy karmieniu świża kukurydza w kale można było zaobserwować niestrawione kawałki, przyrosty tez bez rewelacji, na kiszonej zupełnie inna bajka.
Lukas ja jak karmiłem świeża dodawałem zakwaszacz i wydaje mi sie że tez powinieneś dokładać (przynajmiej do startera i growera).
Odnośnie tego zapachu u Ciebie: jak mówisz że całe ziarno ma jakis tam zapach który podejrzewam że pochodzi od emów które namnożyły się na powierzchni ziarna i drobnych zanieczysczeniach ale nie wniknęły wgłab ziarna stąd zapach po zesrutowaniu znika. U mnie w zapachu gotowej paszy mocno czuć kwas mlekowy (kiszoną kapustę).

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 19/12/2012 7:29 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

A po jakim czasie zaczołeś karmić ?Czemu uważasz że em nie wnikną w ziarno?

 
Opublikowany : 19/12/2012 7:50 pm
(@ciacho)
Posty: 83
Trusted Member
 

Baraki jaki dodajesz premiks badz kokoncentrat do ccm?pozd

 
Opublikowany : 19/12/2012 8:21 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

Ja nie dodawałem niczego i super sie zakisiła. Gdym miał zrobione propionowym to musiła bym ograniczac udział kuku a tak daje 80% i jest git, zakwaszaczy rzecz jasna tez nie potrzeba!

Czego dorzucasz jako pozostałe 20% do tej paszy.Jakie białko [ile%]w paszy masz jak z przyrostami jakie zuzycie .Czekam na odp. moze byc na pw.

 
Opublikowany : 19/12/2012 9:50 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

jakimi mieszalnikami mieszacie mokrą kukirydzę ? ja mam z dozamechu i jak dodawałem ponad 20 % potrafiło sie zawiesić

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 19/12/2012 10:57 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Każdym wymiesza tyko trzeba umnić.
Wy chcecie zaraz umieszać tonę albo 2 a taka ilość paszy ubija sie w mieszarce pod własnym ciężarem i żaden mieszalnik nie da rady. Trzeba mieszać np 0,5 tony a jak nie idzie to 200kg na raz i wtedy sie nie zawiesi, a świerzo umieszana pasza nie zawiesi sie również w karmiku, jak postoi dzień czy dwa to się zacznie kawalić i w żadnym automacie nie ppójdzie.
Zauważcie że mieszarki poziome (wstęgowe nie sa dużych pojemności, kilkaset kg max 500.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 19/12/2012 11:14 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Zależy jeszcze co chcecie mieszać z tą kukurydzą. Jak mieszanke na owsie i otręby to za wiela się nie da. Jak żyto,śrute rzepakową, soję i jęczmień to tak 50% w moim 2,5 tonowym, a w 1,5 tonowym 60%. Oba mam z sobmetalu. Nie można zostawiać na dłużej w leju spóstowym i najlepiej otwartego go zostawiać. Ewentualnie jak nie chce ruszyć to drutem od spodu dżgnąć, ale to po 20 godz nie ruszania paszy tak mi się stało.. Wystarczy delikatnie i startuje. Tylko na wyłączonym mieszalniku oczywiście. Mieszam pełne zawsze i jest dobrze. A jak ktoś chce zwiększyć do 80% to musi tak jak baraki napisał małymi porcjami mieszać i odrazu wysypać. Wszystko da się zrobić, tylko chęci muszą być.

 
Opublikowany : 20/12/2012 8:42 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

jakimi mieszalnikami mieszacie mokrą kukirydzę ? ja mam z dozamechu i jak dodawałem ponad 20 % potrafiło sie zawiesić

Ja też mam z dozamechu i śrutowałem do pełna i szło bez problemu nieraz nie chciało ruszyć to upuszczałem z pół worka tym okienkiem spustowym i leciało bez problemu a druga sprawa to wilgotność, każdy wilgotnościomierz pokazuje inaczej zwłaszcza n skupach :wink:

 
Opublikowany : 20/12/2012 9:27 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

A ja myślę że zakwaszacz potrzebny nie jest. Przecież ta qq sama w sobie ma na tyle niskie ph że nawet w mniejszych ilościach ph gotowej paszy obniży.
Dodatkowo też mam nadzieję że EM się też namnożyły co dodatkowo poprawi jakość paszy.
W każdym razie na qq
175 dni waga od 122 do 128kg waga średnia dla danej parti mięsność w normie.

Jestem na etepie kupowania wibratora do silosu.
Po nowym roku założy elektryk to będę widział czy pomoże na 40% qq

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 20/12/2012 10:30 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

To kiedy to kosiłeś że już 175 dni dawałeś? :wink: :lol: :lol:

 
Opublikowany : 20/12/2012 11:00 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Zaczynam dawać po skończeniu 9 tygodni życia przez prosiaki

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 20/12/2012 12:12 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

No otworzyłem dziś kuku i szok prawie nie wyczuwalny zapach leży sobie jak śruta, sypkie czy to się ukisiło? :roll: :shock:

 
Opublikowany : 21/12/2012 11:13 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Ukisiło ukisiło! Zapachu kiszenku nie czuc bo jest zimno.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 21/12/2012 1:19 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

No dzięki trochę mnie uspokoiłeś :D

 
Opublikowany : 21/12/2012 2:44 pm
Glebiusz
(@glebiusz)
Posty: 86
Trusted Member
 

Przeczytałem wszystkie posty w temacie kiszonego ziarna kukurydzy ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Jak długo pasza sporządzona z udziałem kiszonego ziarna kukurydzy (np. dodatek 30% qq) może być przetrzymywana w silosie paszociągu i oczekiwać na skarmianie?
W moim gospodarstwie tuczarnię mam oddaloną o około 2 km od mieszalni i obecnie silos paszociągu napełniam raz na dwa tygodnie. Czy przy stosowaniu kiszonej qq czeka mnie codzienne uzupełnianie paszy?

 
Opublikowany : 11/01/2013 11:28 pm
 ubnt
(@ubnt)
Posty: 160
Estimable Member
 

Nie jestem expertem od kiszonej kukurydzy ale wipasz miał swego czasu parcie na kiszone ziarno kukurydzy , byłem na ich szkoleniu i jeden z rolników zadał to pytanko a chciał żywić na sucho około 20%kukurydzy to 1 do max 2 dni pasza musi być skarmiona

 
Opublikowany : 12/01/2013 12:20 pm
(@rolmix)
Posty: 66
Trusted Member
 

zależy jaka wilgotność będzie kukurydzy tak jak w tym roku od 20%-25% to przy 30 % udziału ccm spokojnie 5 dni może stać ale latem to już raczej nie chyba że silos będzie w pomieszczeniu .ja na tą chwile stosuje 60 % ccm ale zadawane ręcznie

 
Opublikowany : 12/01/2013 5:07 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Ja przy zadawaniu w silosy przy 30% qq mieszam dwa razy w tygodniu. Nawet po tygodniu pasza świeża

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 12/01/2013 9:47 pm
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
 

skończyła mi sie dzis mokra qq ukisiłem 60 ton, w przyszlym roku jak Bozia da ukiszę 150 ton

 
Opublikowany : 15/01/2013 10:24 pm
(@Anonymous)
Posty: 0
New Member Gość
 

Czy ktoś z Was konserwowal chemicznie mokre ziarno kukurydzy stosując
dostępne na rynku kwasy ? Chodzi mi o konserwację całego ziarna przy uzyciu zmijki i przechowywanie go na pryzmie oraz późniejsze srutowanie i dodawanie do paszy

 
Opublikowany : 23/01/2013 6:41 pm
(@longin)
Posty: 76
Trusted Member
 

Ja to stosuję od 2 lat. Co chcesz wiedziec?
Zaprawiałem 38% ziarno i teraz idzie 15% w paszy.

 
Opublikowany : 24/01/2013 11:36 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Dwie najważniejsze rzeczy. Jaki jest koszt na tonę i jak długo taką kukurydze możesz przechować.

 
Opublikowany : 25/01/2013 8:02 am
(@longin)
Posty: 76
Trusted Member
 

Powinno sie dodac 20 kg do tony, ale ja dałem 17kg i też jest dobrze.
Zaprawienie tony kosztuje 120+vat. Dali mi specjalny aplikator. A leży i ponad rok i nic sie nie dzieje. Mam na betonie i w BINie. U mnie inny człowiek zaprawił ponad 600 ton i jest zachwycony. Tyle że to drobiarz- nioska. Ja to robię drugi rok i będę robił dalej. Koszt kwasu odzyskuję w paszy. Nie zakwaszam mieszanki. Powiem Ci tylko że jest problem ze sprzedażą takiego ziarna jak ktoś nie wie co to jest.

 
Opublikowany : 25/01/2013 2:27 pm
Strona 9 / 29
Share: